Nem kapják meg a pénzüket a Honvéd egészségpénztárosok

2015.06.11. 09:13

Valutaváltó

A kormány és a költségvetési bizottság sem támogatta azt a költségvetéshez benyújtott honvédelmi bizottsági indítványt, amely kisegítette volna a pénztárat, amiért pechjére a DRB-bankcsoportnál tartotta megtakarítá­sait - írja a Népszabadság.

Ez azt jelenti, hogy búcsút mondhat az ott megtakarító 28 ezer katona, rendvédelmi dolgozó és titkosszolga az ott tárolt pénzük jelentős részének. A Honvéd ugyanis 2,5 milliárdos vagyonából 1,8 milliárdot tartott a DRB Bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél. A DRB-bankcsoportban tartott betéteket és értékpapírokat is megcsapolhatták ugyanis a Buda-Cash-botrány ismeretlen felelősei.

A bank betéteseit az OBA kártalanította, kivéve a 30 millió forintnál nagyobb tétellel rendelkezőket, illetve a kártalanításból eleve kizártakat. A második kategóriába tartoztak az önkormányzatok és a pénztár is. A jogszabály valamiért ugyanis eleve kizárja, hogy pénztárak bármilyen kártalanítást kapjanak. Az önkormányzatoknak külön megígérte a kormány, hogy kártalanítja őket.

A csőd előtt a pénztár elindította gyorsan a pénz kivételét, de már pont nem hajthatták végre nekik az utalást. Arra a korábbi kérdésre, hogy a Quaestorból viszont pont a csőd előtt rohamtempóban és szabálytalanul visszautalhattak több milliárdot a külügy alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz, az MNB azt mondta, hogy ott más volt a jogi helyzet.

Így végül a pénztártagok úgy bukják el a megtakarításaik döntő részét, hogy soha nem volt közük a Buda-Cashhez, csak olyan pénzintézetben tartotta a pénztár a pénzüket, amit a Quaestorral ellentétben nem kíván az állam megsegíteni.