Történelmi mélyponton az alapkamat

2015.06.23. 14:10

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, írja az MTI. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A Tanács az előző, május 26-i kamatdöntő ülésén is 15 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, és közleményükben megismételték: mindaddig folytatódhat az óvatos kamatcsökkentés, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.

 

Az Equilor elemzése szerint a globális kötvénypiacokon kirajzolódó hozamemelkedés, illetve a lassan felívelő inflációs folyamatok nyomán az MNB stábja is növeli majd a 2015-ös inflációs prognózist, ami kivárásra késztetheti a jegybankot. A szüneteltetés mellet szól az is, hogy az amerikai jegybank részéről számos befektető kalkulál szeptemberi kamatemeléssel, ami szintén óvatosságra inti a hazai grémiumot.

A további kamatvágás lehetőségét egyébként az adja, hogy a jegybanki alapkamat szintje jelenleg már nem előrejelző a kötvénypiaci hozamok kapcsán. A jegybank nemrég bejelentett önfinanszírozási programja jelentős többletkeresletet generált a Diszkont Kincstárjegyek piacán (3-12 hónap futamidő), miközben a globális hozamemelkedés ahosszabb (3-10 év futamidő) kötvények piacán eredményezett jelentős hozamemelkedést.

Ezek miatt a jegybanki alapkamat szintje másodlagos tényezővé vált, ami azt jelenti, hogy ennek esetleges őszi csökkentése a gazdasági folyamatokat, kötvénypiaci hozamokat, illetve a forint kurzusát csak mérsékelten érintené.