Az Alkotmánybíróságnál van a Quaestor-törvény

2015.07.09. 09:16

Valutaváltó

Az Alkotmánybírósághoz vitték a Quaestor-károsultak kifizetésének ügyét, emiatt akár fél évet is csúszhat a kártalanítás – írja a Népszabadság.

A quaestorosok kimentését rögtön két indítványban is megtámadták:

  • Az egyiket az OTP,
  • a másikat a Buda-Cash-károsultak adták be.

Az OTP-nek az a baja, hogy önkényesen választott ki a kormány és a parlament 32 ezer embert (ti. a quaestorosokat) a nagyjából 50 ezer brókerbotrány-károsultból, akiket a tavasszal elfogadott törvény szerint a normális ügymenetnél gyorsabban és nagyobb összegig kell kártalanítani, mint a többieket. A banknak ez nyilván azért nem tetszik, mert a fejenként 30 millióig terjedő kártérítést a pénzügyi szektornak kell összeadnia.

Azoknak a Buda-Cash-károsultaknak, akik az AB-hez fordultak, szintén az a bajuk, hogy a quaestorosokkal kivételeznek, mert ők elvileg azonnal megkapják a pénzt a Quaestor Kárrendezési Alapból, míg a buda-casheseknek hónapokat vagy éveket kell várniuk. Ráadásul ők csak maximum 6 millióig kapják vissza a pénzüket, sokszor sokkal biztonságosabb befektetések után, mint a quaestorosok.

Annyit már biztos sikerült elérni  a keresetekkel , hogy az AB döntéséig  a Quaestor károsultjai is csak a Beva-garantált 6 milliójukat kaphatják meg, ráadásul csak a „fiktív kötvények” után. A Népszabadság szerint ez nagyjából 88 milliárd forintnyi kifizetést jelent, de még 100 milliárd jöhet, ha az AB-nek nincs baja a Quaestor-károsultak megmentésével, erre viszont még várni kell.