Jót tett a tranzakciós illeték csökkenése

2015.08.25. 07:57

Valutaváltó

Jót tett a bankok ajánlatainak a tranzakciós illeték csökkentése, hiszen az elmúlt évben összességében olcsóbbak lettek a számlavezetési díjak - derül ki a Nol.hu cikkéből, amiben a Nemzetközi Bankárképző Központ elemzését ismertetik.

Az elemzésből az derül ki, hogy az átlag alatti jövedelműeknek a legtöbb banknál csökkentek, de legalábbis nem változtak a számlavezetéshez kötődő költségei (például a számlavezetés díja, a bankkártyadíj, vagy az utalások díja): a nagyobb bankoknál mindez éves szinten átlagban 1800, a kisebbeknél 120 forint megtakarítást jelent. Nem mindenki járt viszont jól: az átlagosan keresőknek a nagybankoknál átlagban 150, a kisebbeknél pedig 100 forinttal több lett a költsége. Az átlagtarifák egyébként minden banknál csökkentek: a nagyobbaknál átlagban 600, a kisebbeknél pedig 620 forinttal.

A kormány 2013-ban vetette ki a bankokra a tranzakciós illetéket, amiből az idei költségvetésben 206 milliárd forintnyi bevételt várnak. Többek között emiatt tűntek el a nullás csomagok, így részben ezt kompenzálva találták ki 2014-ben a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételt. Mivel ez nagyjából évi 40 milliárd forintba került a bankoknak, a tranzakciós illetékhez hasonlóan a fogyasztókra tolták a többletköltségeket, ekkor jellemzően a bankkártyadíjak emeléséből jutottak többletbevételhez.

Idén januártól viszont már nem kártyás fizetésenként, hanem kártyánként kell a bankoknak fizetniük, ami miatt nagyjából hatmilliárd forint marad náluk. A költségeket azért is tudják most csökkenteni, mert idéntől a bankközi átutalási rendszer a korábbi ötödével alacsonyabb díjat alkalmaz. A következő hónapokban tovább csökkenhetnek a  számlavezetési költségek a lap cikke szerint, erre utalhat az is, hogy a Budapestnek Banknak és az OTP-nek is nemrég jelent meg kedvezményes csomagja újra.