MNB-alelnök: Kihevertük a botrányokat

2015.09.04. 10:48

Valutaváltó

Június végén csaknem 27,6 milliárd forintnyi értékpapír volt lakossági ügyfeleknél Magyarországon, ami csaknem hét százalékkal több, mint amennyit 2014 végén birtokoltak, mindez pedig arra utal, hogy a háztartások nem fordultak el a tőkepiacoktól a brókerbotrányok hatására - mondta Windisch László MNB-alelnök az MKT Közgazdász-vándorgyűlésén, ugyanakkor azt is elmondta, hogy az utolsó háromnegyed évben a befektetési jegyeknél sokkal népszerűbben voltak az állampapírok.

Windisch azt mondta, ebben az állományban összesen csak egy százalék volt a brókerbotrányban érintett cégek aránya (ügyfélszámban pedig nagyjából négy százalék), ezért a Magyar Nemzeti Bank már a kezdetektől fogva hangsúlyozta, hogy az egész pénzügyi rendszer egésze nincs bajban.

Windisch ugyanakkor arról is beszélt, hogy a botrányok miatt változtatásokat is szeretnének a pénzügyi piacok ellenőrzésében:

  • emiatt 2016-tól az MNB honlapján a lakossági ügyfelek lekérdezhetik majd a saját ügyfélszámla-egyenlegüket, ami megnehezíti azt, hogy a befektetési cég mást könyveljen a felügyelet irányába, mint amit az ügyfélnek elárul.
  • a felügyeletnek is kell egy új módszertan, ez már elindult, hiszen a Buda-Cashnél máshogyan nem jöttek volna rá a csalásra. "Az hogy öt évente kell vizsgálni, az még nem jelenti azt, hogy nem lehet sűrűbben, az új módszertan része, hogy váratlan, bejelentés nélküli vizsgálatot fogunk tartani, új eszközöket kell alkalmazni" - mondta.
  • illetve az online kasszákhoz hasonlóan a befektetési cégek online ellenőrzését is növelnék.