Kínai pénzben is hitelez a Commerzbank

2015.10.12. 13:02

Valutaváltó

2015 októberétől a vállalatok Kína hivatalos pénznemében, renminbiben (RMB) is vezethetik számlájukat a Commerzbank Zrt-nél. A bank ügyfelei renminbiben vezetett számlájukon keresztül Kínába és más országokba is kezdeményezhetnek utalásokat, valamint fedezeti ügyleteket is köthetnek. A közeljövőben a cégeknek renminbiben is vehetnek fel hitelt, derül ki a bank közleményéből.

Kína mára az Európai Unió egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé vált. A kereskedelmi ügyletek elszámolása azonban ma még legfőképp dollárban, esetenként euróban történik. Ugyanakkor a kínai külkereskedelmi nyitásnak fontos eleme, hogy szeretnék elérni, hogy a világkereskedelem egyre nagyobb részét számolják el kínai pénzben.

Azt követően, hogy a kínai jegybank augusztusban több lépésben leértékelte a kínai fizetőeszközt, és további leértékelés is elképzelhető, felértékelődött a renminbiben kötött kereskedelmi megállapodások jelentősége. Azoknak az importőröknek, akik már korábban renminbiben szerződtek partnerükkel, augusztus eleje óta euróban számolva mintegy 6 százalékkal lett olcsóbb a beszerzés. Bár a külföldi vállalat ezzel átvállalja az árfolyamkockázatot ázsiai partnerétől, a kockázat kezelésére a bank fedezeti termékeket kínál.

A Commerzbank Zrt. frankfurti székhelyű anyabankjánál - a Commerzbank AG-nál - 2011 óta lehet renminbiben számlát vezetni. Az elmúlt másfél évben megháromszorozódott az anyabanknál a renminbi számlák száma, miközben a kínai devizában végrehajtott tranzakciók száma négyszeresére nőtt. A hazai Commerzbank a renmibi számla bevezetésétől azt várja, hogy nagyvállalati ügyfelei felismerik és aktívan használják az ebben rejlő előnyöket, és a cégek ezzel is javítják piaci pozícióikat a térségben.