Ezzel elég jól járnának az autósok

2015.11.12. 08:56

Valutaváltó

A jövőben nem csak az új, hanem a meglévő ügyfelek kötelező felelősségbiztosítás díjait is csökkentenie kell a biztosítóknak, ha a korábbinál kedvezőbb tarifákat hirdetnek - olvasható egy, a parlamenthez benyújtott törvényjavaslatban. A javaslat gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a régi ügyfeleket nem érheti hátrány - mondta az InfoRádiónak a javaslatot benyújtó fideszes képviselő, Balla György.

A törvényjavaslat gyakorlatilag azt mondja ki, hogy a régi ügyfeleket nem érheti hátrány: legalább ugyanolyan áron, vagy kedvezőbb áron kell kapniuk a kötelező felelősségbiztosítást, mint azoknak, akik újonnan teszik meg ezt.

Balla azt mondta, ha a parlament elfogadja a javaslatot, az elfogadás után 60 nap múlva lép életbe. Erre azért van szükség, mert a biztosításoknál van egy átfutási idő, amíg ki kell értesíteni az ügyfelet, ha lejár a szerződése. Hogy kellő időben meg tudják tenni ezt a biztosítótársaságok, ezért kell hatvan napos határidőt adni.

Hozzátette: ezért ez értelemszerűen kötelező érvénnyel még nem tud megjelenni a december 31-ei fordulónapos szerződéseknél. Nagyon bízom benne, hogy a biztosítók látják, hogy a javaslatot benyújtottuk - meg merem kockáztatni, hogy jó eséllyel el is fogadják - ezért nagyon remélem, hogy már az idei szerződéskötéseket is ennek megfelelően fogják megkötni. Az egészen biztos, hogy egy év alatt gyakorlatilag nem lesz olyan biztosítás, amire nem vonatkozik - tette hozzá a fideszes parlamenti képviselő.