Járadékot fizetnének az önkéntes pénztárak

2015.11.12. 08:32

Valutaváltó

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kötelesek lennének járadékot fizetni a nyugdíjkorhatárt elérő tagjaiknak. Ezt a járadékot legalább öt éven át kaphatná az arra jogosult, havi, negyed- vagy féléves gyakorisággal - derül ki abból a tizenhárom pénzügyi tárgyú jogszabály módosítását indítványozó pénzügyi salátatörvény-javaslatból, amit kedden nyújtott be a kormány.

A Világgazdaság cikke szerint a javaslat alapján:

  • a nyugdíjpénztár a biztosítótól vásárolt életjáradékot is árulhatna tagjainak: ez a nyugdíjkorhatár betöltése után, a tag élete végéig járna. 
  • A járadékszolgáltatási kötelezettség alól mentesülnének az 1000 fő alatti pénztárak.
  • A betétbiztosítási rendszerekről szóló uniós irányelv alapján a kártalanítás határideje 2023-ig a jelenlegi 20-ról fokozatosan hét munkanapra csökkenne. Ha az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) hét munkanapon belül nem fizetne a betétesnek, akkor utóbbiak írásbeli kérésére az OBA köteles lenne nekik  kéréstől számított öt munkanapon belül, annyi pénzt adni, amennyiből ideiglenes meg tudnak élni.
  • A részkifizetés nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum négyszeresét. A sürgős kifizetés keretében teljesített kártalanítás összege a teljes kártalanításét csökkenti.

További részleteket itt olvashat.