Új nagybank jön létre Németországban

2015.11.20. 10:04

Valutaváltó

A Deutsche Bank és a Commerzbank után Németország harmadik legnagyobb bankcsoportja jön létre két takarékszövetkezeti központi bank, a DZ Bank és a WGZ Bank egyesülésével. Előbbi a magyar Takarékbank egykori kisebbségi tulajdonosaként is ismert nálunk, írja a Portfolio.

Közel 1000 német takarékszövetkezetet szolgál ki a két bank, együttes eszközállományuk 501 milliárd euró, amivel a Deutsche Bank 1700 és a Commerzbank 564 milliárd eurós mérlegfőösszege mögött a harmadik legnagyobb német bankcsoporttá válhatnak Németországban. Közös működésüket 2016 augusztusában kezdhetik meg.

Az összeolvadás a legnagyobb banki tranzakció lehet a német pénzügyi szektorban azóta, hogy a Deutsche Bank 2010-ben átvette a Postbankot, amelynek viszont most az eladását, de legalábbis tőzsdére vitelét tervezi. A DZ Bank és a WGZ Bank összeolvadása már régóta terítéken volt, mindeddig azonban kudarcba fulladt.

Tavaly a DZ Bank 2,16 milliárd eurós nettó nyereséget ért el, ami több, mint bármely másik német bank profitja. A WGZ 234 millió eurós pozitív eredménnyel zárta 2014-et. Az összeolvadással tovább javulhat a bankok eredménye, amire egyébként az alacsony kamatkörnyezet és a szabályozói nyomás jókora nyomást helyez. A bankok e tényezők miatt is tartják ésszerűnek az összeolvadás időzítését. Az összeolvadástól legalább 100 millió eurós éves szinergiahatást remélnek a bankok.