Kezdik összakapni magukat a bankok

2015.11.24. 08:20

Valutaváltó

A hazai nagybankok többsége annak ellenére már nyereséggel zárhatja az idei évet, hogy tavaly a teljes hitelintézeti szektor még rekordnak számító, 541 milliárd forintos adózott veszteséget hozott össze, és a jelentősebb piaci szereplők is óriási mínuszokat könyvelhettek el.

A Világgazdaság cikke szerint az alapján, amit eddig a bankok első féléves, vagy első három negyedéves eredménye alapján tudni lehet, több bank is nullára dolgozta le a veszteségét, máshol pedig még nyereség is keletkezik már. A bankrendszer szintjén is látszik ez: a jegybank adai alapján míg az első hat hónapban tavaly összesen 304 milliárd forint adózott veszteséget termeltek a magyar bankok, az idén már 140 milliárdos pluszra jött ki az iparág.

A javulásnak az az oka, hogy azt a pénzt, ami a devizahitelek forintosítására és az elszámolásra ment el, már 2014-ben félretették a bankok, ami akkor több százmilliárd forinttal rontotta az eredményüket. Azért is javult most az eredményük, mert az összes hitelükön belül egyre nagyobb a jó hitelek aránya a problémásokkal szemben. Az viszont rontja a helyzetet, hogy nem igazán indult még be a hitelezés, ráadásul az alacsony jegybanki kamat sem tesz jót a bevételeik alakulásának.