Betiltottak egy újabb kereskedési oldalt

2016.01.12. 13:13

Valutaváltó

A Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX társaságnak azonnali hatállyal betiltotta az MNB piacfelügyeleti része, hogy továbbra is engedély nélkül végezzenek engedélyköteles dolgokat. 

Emellett piacfelügyeleti eljárás is zajlik a brókercég ellen, és az MNB felrakta őket a gyanús cégeket felsoroló figyelmeztető listájára.

Engedély és ellenőrzés kellene

Az MNB jelenlegi bizonyítékai szerint a Pro Trade FX – engedéllyel rendelkező – máltai, német, illetve ciprusi befektetési szolgáltatóknak közvetített magyar befektetőket. A társaság a befektetők által megnyitott kereskedési számlákat a kapott meghatalmazások alapján több esetben kezelte is. Ehhez pedig engedély kell nálunk. 

Az az egyik fő probléma ilyenkor, hogy ha a cég bárhogy átveri az ügyfeleit, akkor a pórul járt befektetők nem fordulhatnak az MNB-hez, mert a magyar védelmi rendszerek semmilyen védelmet nem nyújtanak az ilyen Pro Trade-hez hasonló cégek esetlegesen csaló működése ellen. A Pro Trade esetében például ilyesmi problémáknál az offshore karibi, azaz a brit virgin-szigeteki jogrendszerben bízhatnának leginkább az ügyfelek.

Ön valószínűleg pillanatnyilag egyébként is pocsék devizakereskedő, ne csinálja

A közgazdászok pedig jellemzően óvnák az amatőröket általában az önálló devizakereskedéstől, különösen, ha ellenőrizetlen platformon próbálgatnák a szerencséjüket. Nem csak egyszerűen azért, mert a legtöbben bármiféle pénzügyi modellezési tudás és érdemi információk nélkül próbálnák hosszú távon egyedül legyőzni hatalmas pénzügyi szervezetek akár több száz fős devizakereskedő csapatait. Az eddigi mérések szerint a kisbefektetők sokszor azért is vélik látni a tuti tippet, mert ők becsülnek a legrosszabbul, mondta a jelenségről nemrég Kőszegi Botond az egyik legsikeresebb magyar közgazdász.

Vagy például azért is, mert valós veszély, hogy több oldal abból él, hogy csak a saját ügyfelei pozíciói ellen fogad, hiszen azok úgyis bukni fognak sokat. Ráadásul ellenőrizetlen oldalaknál az a veszély is nagy, hogy csak valamelyik újabb csaló számára teszik be megtakarításaikat a naiv befektetők.