Mostantól a bankban is lehet postát feladni

2016.04.26. 12:33

Valutaváltó

Elfogadta kedden a parlament a postatörvény módosítását, ami lehetővé tette, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak ezentúl postai szolgáltatást a tízezernél kevesebb lakosú településeken.

A javaslat Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől érkezett, a parlamentben pedig 113 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett fogadták el. A javaslatot azzal indokolta korábban Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára, hogy csökken a kereslet a hagyományos postai szolgáltatások, például a levélküldemények feladása iránt. Éppen ezért azokon a településeken, ahol nagyon alacsony a posta kihasználtsága, inkább megengednék a helyi banknak vagy takarékszövetkezetnek, hogy elláthassa a posta feladatait.

A postai hálózatracionalizálás 300-500 települést és a Magyar Posta Zrt. mintegy 30 ezres munkavállalói létszámából kevesebb mint ezret érinthet az államtitkár szerint. Az utolsó negyedévében már lesznek olyan pénzintézetek, amelyekben postai szolgáltatásokat nyújtanak - közölte.