Tovább vágta az alapkamatot az MNB

2016.04.26. 14:37

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 0,15 százalékponttal tovább vágta a jegybanki alapkamatot, ami így 1,05 százalékos. A kamatcsökkentés mellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról 1,30 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta.

A piaci elemzőket nem lepte meg az újabb kamatvágás, ellentétben a márciusi döntéssel, amikor váratlanul csökkentette a kamatokat az MNB. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az Indexnek azt mondta, hogy a márciusi kamatdöntés utáni MNB közleményből és inflációs jelentés előrejelzéseiből egyértelmű volt, hogy a Monetáris Tanács szerint az inflációs cél elérése az akkori kamatkondíciókkal és az akkori, márciusi árfolyammal nagyon nehézkes lesz.

A jegybank döntéshozói tartottak attól, hogy az alacsony inflációs környezet hatásai miatt a magyar gazdaság beleragadhat egy alacsony inflációs csapdába, ezért a márciusi közlemény úgy fogalmazott, hogy a kamatcsökkentés egészen addig folytatódik, amíg a monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél elérésével. 

Az elemzők arra számítanak, hogy az MNB még a következő hónapokban is csökkenteni fog a kamatokon, a CIB Bank elemzői szerint 0,9, az Equilor elemzői szerint 0,75 százalékos kamatnál állhat majd meg a kamatcsökkentés. Ez még egy-két csökkentést jelent. 

Az MNB bejelentése után enyhén erősödött a forint árfolyama. A bejelentés előtt az eurót 312,60 forinton jegyezték, a bejelentés utáni percekben pedig az euró 311,90 forintig gyengült, majd ismét 312,25 forint fölé kúszott fel az árfolyama.