Nagyot nőtt az OTP profitja

2016.05.13. 08:44 Módosítva: 2016.05.13. 08:49

Valutaváltó

Az idei év első negyedévében az OTP bankcsoport 18-szor akkora  profitot könyvelt el, mint egy évvel korábban, pedig a bevételei összességében még csökkentek is - ez látszik a bank pénteken megjelent negyedéves gyorsjelentéséből. Az OTP adózott eredménye január és március között 34,3 milliárd forint volt, míg tavaly ugyanekkor csak 1,9 milliárd, 2015 végén pedig 28 milliárd forint profitja lett a cégnek. Az elért nyereség valamivel az elemzői várakozásokat is meghaladta. 

A bankcsoport bevétele 177,5 milliárd forint volt, 10 milliárd forinttal kevesebb, mint 2015 legelején, viszont a tavalyi évkezdéshez képest jelentősen csökkentek a bank működési költségei, vagyis kevesebbet kellett saját magára költenie. Sokkal alacsonyabbak lettek a bankcsoport kockázati költségei is: míg tavaly az év végén még majdnem 53 milliárd forintot kellett félretenni arra, hogy leírja a késedelmes hiteleket, addig az idei első negyedévben erre csak 20,8 milliárdot tett félre a bank. 

Az is nagyon jót tett az OTP-nek, hogy stabilizálódni látszik a helyzet Ukrajnában és Oroszországban, így a magyar bank orosz és ukrán leányvállalata is több pénzt hozott, mint korábban. 

Rossz hír viszont, hogy a bank hitelállománya összesen 4 százalékkal zsugorodott tovább: lakossági hitelekből 7 százalékkal csökkent, amit kicsit tudott kompenzálni a vállalati hitelállomány 2 százalékos növekedése.