Megbízás nélküli tranzakciók történtek az ügyfelek pénzével az Equilornál

2016.06.23. 13:22

Valutaváltó

Equilor Zrt. ügyfélmegbízás hiányában hajtott végre ügyféltulajdonban lévő pénzügyi eszközre vonatkozó tranzakciókat, közölte az MNB. Áthágtak némelyet az ügyfélazonosítással összefüggő, a pénzmosás megelőzésére elleni szabályok közül is.

Emellett az előzetes ügyfél-tájékoztatásuknál, a nyilvántartásaik vezetésénél, az adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségeik végrehajtásánál, a portfóliókezelési és közvetítői tevékenységük és az informatikai rendszereik kapcsán is több hiányosságot találtak.

Széchenyi Bálint az Equilor vezérigazgatója
Széchenyi Bálint az Equilor vezérigazgatója

Mindezek mellett a felügyelet szerint a saját pénzügyi eszközeiket, és az ügyfelek pénzét nem különítették el megfelelően és mindez nem is volt megfelelően ellenőrizhető. Összesen 70 millió forintos bírságot szabott ki rájuk az MNB. 

Hibás volt emellett a panaszkezelési rendszerük is. Súlyosbító tétel volt "a szabályszegések egy részének rendszerszintű, többszöri vagy ismétlődő jellege". Enyhítő, hogy nem talált lopást a felügyelet, azaz "nem tártak fel megvalósult ügyfél-érdeksérelmet", és a hibák egy részét a vizsgálat alatt kijavította az Equilor.