Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Nem fizetett a szövetkezet a tagjainak, a jegybank letiltotta a működését

2016.08.29. 12:01

Piacfelügyeleti eljárást indított az Magyar Nemzeti Bank az Első Magyar Befektetői Szövetkezet esetében, aminek az lett a vége, hogy a jegybank megtiltotta, hogy olyan dolgokat csináljanak, amire nincs engedélyük. Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet nem szerepel a jegybank vonatkozó nyilvántartásaiban, így nem végezhet olyan tevékenységeket, amikre nincs jegybanki engedélye.

A közlemény szerint nem volt engedélyük arra, hogy a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kössenek a befektetni kívánó tagokkal. Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak.

A szövetkezet állításait egy, az MNB által az IronFX Global Ltd. ügyében kiadott sajtóközleménnyel próbálta alátámasztani. Jelenleg ugyanakkor nem bizonyított, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja. A jegybank a szövetkezetre vonatkozóan már korábban megjelentette a befektetőknek szóló felhívását internetes honlapja figyelmeztetések menüpontjában.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a szövetkezet befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.