Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

120 milliós bírság járt trükkös tőzsdézésért

2017.02.13. 13:36

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki piacbefolyásolásért a magyar tőzsdén jegyzett ENEFI leányvállalatára, az EETEK Ltd.-re, egy természetes személyt bennfentes kereskedelemért 75 millió forintra bírságolt, és büntetőfeljelentést is tett az egymással összefüggő ügyekben - derül ki a jegybank közleményéből.

A jegybanknak tavaly tavasszal az lett gyanús, hogy február és március között az ENEFI-részvények ára 149 forintról 230 forintra, majd egy napon belül 250 forintra nőtt, ezt követően pedig meredeken csökkent.

A jegybank megállapította, hogy az áremelkedésnek döntő részben az volt az oka, hogy a ciprusi székhelyű EETEK Ltd. – az ENEFI 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata – nevében egy természetes személy beadott egy csomó vételi megbízást, így az ENEFI-részvények árfolyamát mesterségesen pumpálták fel.

Az ilyen típusú ügyletkötéseket a tőkepiacról szóló törvény piacbefolyásolásnak minősíti és szigorúan tiltja.

Az MNB ezt követően azt is feltárta, hogy az ügyben érintett, az EETEK Ltd.-vel és az ENEFI-vel is kapcsolatba hozható  természetes személy a birtokában lévő, az EETEK Ltd.-vel kapcsolatos bennfentes információt felhasználva a korábban mesterségesen magas szintre feltornászott árfolyamon több százmillió forint értékben adott el ENEFI-részvényeket.

Ez azt jelenti, hogy a bennfentes kereskedelem ügyében elmarasztalt személy az azt megelőző, önmagában is piacbefolyásolásnak minősülő akciókban is érintett volt. Bennfentesnek tekintendő minden olyan, pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülése esetén a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas.