Annyi pénze van az OTP-nek, hogy már nincs hova tenni

2017.05.12. 09:00

Valutaváltó

Idén első negyedévben rögtön kiugró profittal kezdett az OTP,

csaknem 53 milliárd forint adózott eredmény

ömlött be a céghez, írja az MTI, ennél csak 2008-ban volt utoljára jobb első negyedévük, írja a Portfolio.  Tavaly már elég sok pénzt félretettek bizonyos meghatározott célokra, alighanem további régiós bankok megvásárlására. Idén pedig eddig a megvettek egy nagyobb bankot már – pontosabban az ötödik legnagyobb horvát bankot –, de újabb 3-4-et tervezett még Csányi.

A mostani óriási adózás utáni eredmény az elemzők várakozásait is jócskán, mintegy negyedével túlszárnyalta. Hat százalékkal nőtt az összes bevételük, pontosan 188,756 milliárd forintra, a működési kiadások közben pedig 8 százalékkal, 100,035 milliárd forintra emelkedtek.

A nettó kamatbevételeik nagyjából az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is nagyjából ugyanott maradtak,  a konszolidált nettó kamatmarzsuk 4,76 százalék volt.

Díjakban és egyéb költségekben fizethettek nekik sokat az ügyfeleik, a nettó díjbevételek 15 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, miközben a nem kamatjellegű bevételek 25 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.