Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezárják az MNB simlijét szimbolizáló quaestoros bankot

2017.06.22. 16:12

Nem sikerült eladni a volt Credigen bankot, azaz mostani, hírhedtebb nevén a Quaestor Bankot, ezért végelszámolják, írja a 24.hu. A bank gyakorlatilag töküres, nincsenek ügyfelei régóta, csak a maradék saját tőkéje, de a legkevésbé sem ezért érdekes.

Az igazán erős dolog az az, ahogy az MNB felügyeleti része 2014 végén, pár hónappal a szinte piramisjátékszerűen működő cég látványos csődje előtt még engedélyezte a Quaestornak, hogy kereskedelmi bankot vegyenek.

A bankvásárlás ugyanis nem tréfadolog, többek közt a betétgyűjtéssel elképesztően sokat csalhat egy szélhámos szereplő, ezért az MNB-nek kötelessége átvilágítania ilyenkor a tranzakcióhoz kötődő összes üzleti modell és terv teljes hitelességét.

Az legnagyobb érdeklődésre ezért az tarthat számot, hogy

az MNB a Quaestornál mindent rendben talált 2014 végén

is, simán engedélyezték nekik a bankvásárlást. Jó eséllyel csak azért nem lehetett még nagyobb baj az egészből, mert a Quaestor közben összeomlott magától, és Tarsoly Csaba feladta magát. Persze kamunak tűnik az egész, az azóta kiszivárgott nyomozati iratok alapján úgy néz ki, hogy az MNB pontosan tudta 2014-ben is, hogy a Quaestor a korábbi kötvényeit se fogja tudni visszafizetni a fennálló üzleti modelljével.

A papíron kétmilliárd forintos banki részvénycsomagot sokszor próbálták eladni a szintén botrányokkal teli állami felszámoló, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) az Equilor segítségével. Ezek szerint végül segítséggel sem sikerül eladni, bezárják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!