Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Lehetett kaszálni az önkéntes nyugdíjpénztári alapokkal idén

2017.10.10. 08:29

Jól ment idén az önkéntes nyugdíjpénztári alapoknak: a legeredményesebb 13 százalékos hozamot produkált idén, de más alapokkal is 5-10 százalékot lehet keresni az idén - írja a Világgazdaság.

Az önkéntes nyugdíjpénztáriak alapjai közül az Allianzé lett a nyertes, az intézmény kockázatvállaló portfóliója több mint 13 százalékos hozamot ért el szeptember végéig. Ebben az alapban nagyon magas a részvények aránya. Szintén magas, 90 százalékos részvényhányadú a második legjobban teljesítő alap, az  OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár dinamikus portfóliója, aminek 10 százalékot nőtt az árfolyama január óta.

A jellemzően legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési portfóliók hozama 5,6-9,55 százalék között volt kilenc hónap után, a legtöbb hozamot az OTP alapja érte el, de a többi alap is verte az állampapírokat.

Az önkéntes pénztáraknál azonban a magas kockázatú alapok viszonylak kicsik, a legtöbb tag az úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a pénzét. Ezek az elmúlt években szépen hoztak, az idén viszont már nem veszik fel a versenyt a növekedési alapokkal, az év eleje óta 4,1-6,8 százalék között teljesítettek. A legjobban a Honvéd és az OTP nyugdíjpénztár kiegyensúlyozott alapjai teljesítettek, hozamuk megközelítette a 6,8 százalékot. A többi nagy pénztári alap közül az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 6 százalék fölötti, az Aegoné és az Allianzé 5 százalékot meghaladó hozamot ért el.