Jól indult az év az OTP-nek

D VG20180421011
2018.05.11. 08:54

Valutaváltó

Az OTP-csoport a várakozásoknál magasabb, 65 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az első negyedévben, ami 5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 23 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőttit – közölte az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentésében.

Az OTP-csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2018 első negyedévében 79,3 milliárd forint volt, 33 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 19 százalékkal az egy évvel ezelőttinél.

A bank szerint az eredmény javulása a kedvező makrogazdasági környezet mellett egyrészt a kockázati költségek rekordalacsony szintjének, a működési eredmény javulásának és a bevételek bővülésének köszönhető. A csoport kockázati költségei 1,3 milliárd forintot tettek ki, 93 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél és 90 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. 

A bank azt is közölte: lényegesen javult a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása, 46 százalékra, az előző év első negyedévében mért 33 százalékhoz képest. A konszolidált korrigált eredményhez

 • az OTP Core 39 milliárddal,
 • a bolgár DSK Bank 11,2 milliárddal,
 • az orosz leánybank 8,5 milliárddal, az ukrán pedig 5,8 milliárd forinttal járult hozzá.
 • Az orosz internetes Touch Bank 1,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, 
 • míg a horvát leánybanknál a konszolidált korrigált adózás utáni eredmény 7,7 milliárd forint volt.
 • A szlovák OBS bank eredménye  0,7 milliárd forinttal csökkent, vagyis 152 százalékkal kisebb az előző negyedévinél és 756 százalékkal az egy évvel korábbinál;
 • a montenegrói a CKB pedig 0,6 milliárd forintos veszteséget terme,t ami  előző negyedévinél 184 százalékkal, az egy évvel korábbinál 737 százalékkal kisebb.
 • A szerb leánybank 0,5 milliárdos eredményt könyvelhetett el az első negyedévben,
 • a román leánybank pedig 1,5 milliárd forint eredményével az előző negyedévinél 58 százalékkal, az egy évvel korábbinál 15 százalékkal jobb negyedéves teljesítményét érte el.

A jelentés szerint 14,7 milliárd forintot tett ki a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó, ami tartalmazza a magyarországi bankadó első negyedévben egy összegben elszámolt teljes éves hatását, valamint a szlovák bankadó első negyedévre jutó részletét. A működési eredmény 9 százalékkal javult az előző negyedévhez képest.

Az egy évvel korábbival összehasonlítva a konszolidált bevételek 9 százalékkal, 206,3 milliárd forintra nőttek, a működési kiadások pedig 13 százalékkal, 113,5 milliárd forintra emelkedtek.

A nettó kamatbevételek az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest nőttek, azonban a nettó díjbevételek 15 százalékkal visszaestek negyedéves alapon, míg éves összehasonlításban nőttek. A nem kamatjellegű bevételek 28 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest.

A csoport mérlegfőösszege az előző évi azonos időszakáét 20 százalékkal meghaladva, 13,5 ezer milliárd forintot tett ki az első negyedévben; a hitelek és a betétek egyaránt 24 százalékkal nőttek éves alapon, a hitelek, 7,1 ezer milliárd forintot, a betétek 10,4 ezer milliárd forintot tettek ki.

A makrogazdasági környezet javulásával egybehangzóan a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 8,9 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 14,1 százalékról.

Az OTP részvények záróára csütörtökön 10 560 forint volt a budapesti Értéktőzsdén. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 11 780, a legalacsonyabb pedig 8250 forint volt.

(Borítókép:  Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Zánkai Erzsébet-táborban 2018. április 21-én - f otó: Varga György) • Hírek
 • Árfolyam