Szilvia
5 °C
16 °C

Duplázódott a kártyacsalások száma

2018.10.18. 09:01

Több mint kétszeresére emelkedett a bankkártyás visszaélések száma az első negyedévben az egy évvel korábbi 7200-hoz képest, januártól márciusig csaknem 15 ezer esetet regisztráltak – írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi adatai alapján kiderül, hogy:

  • az okozott kár értéke szintén sokat, 82 százalékkal emelkedett 2017 első három hónapjához képest és megközelítette a 408 millió forintot.
  • visszaélések továbbra is leginkább a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő tranzakciókhoz kapcsolódnak: az esetek 84 százaléka ilyen, míg az okozott kár csaknem 86 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz. 
  • Nőtt az elveszett, ellopott kártyákkal okozott kár volumene is, a január és március közötti 19 milliós összeg 58,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a mintegy 1300 káreset pedig 70 százalékos emelkedést tükröz.
  • A hamisított kártyákkal történő visszaélések száma viszont csaknem ötödével csökkent 2017 első negyedévéhez képest, és a kárérték 51,6-ről 34,5 millió forintra csökkent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?