Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A Fundamenta lát jövőt az ltp-ben

2018.10.26. 15:29

A Fundamenta új lakástakarékpénztári terméke saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással pótolná a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk – írja a Pénzcentrum, ami megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását.

A lap úgy tudja, hogy az MNB jóváhagyására váró termék

  • mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől.
  • A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget,
  • a minimális megtakarítási idő pedig immár "Rövid" módozat esetén 71, "Standard" verzió választásával 111 hónap.
  • A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.

A lap szerint a konstrukció legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, ami a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint. A szerződéskötési díj ugyanakkor továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka, és abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel esetén meglehetősen kedvezőnek tűnik az ajánlat, a 2,9 százalékos fix kamatozás azt jelenti, hogy a termék megjelenése után a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel konstrukció lehet.

Turmezey Tamásnak, a Bank360 szakértője szerint a Fundamenta szempontjából a termék sikeressége attól függ majd, hogy a hitelkihelyezés volumene elég lesz-e ahhoz, hogy fedezze az öt százalékos kamatbónusz összegét. Ausztriában volt rá példa, hogy ilyen termék sikeres tudott lenni, de a két országnak eléggé különböző a pénzügyi kultúrája - Magyarországon a harminc százalékos támogatás sem volt olyan népszerű, amilyen lehetett volna - , ezért az osztrák példa nem jelenti azt, hogy biztosan sikeres lesz a Fundamenta új terméke.