Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Fundamenta lát jövőt az ltp-ben

2018.10.26. 15:29

A Fundamenta új lakástakarékpénztári terméke saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással pótolná a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk – írja a Pénzcentrum, ami megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását.

A lap úgy tudja, hogy az MNB jóváhagyására váró termék

  • mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől.
  • A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget,
  • a minimális megtakarítási idő pedig immár "Rövid" módozat esetén 71, "Standard" verzió választásával 111 hónap.
  • A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.

A lap szerint a konstrukció legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, ami a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint. A szerződéskötési díj ugyanakkor továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka, és abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel esetén meglehetősen kedvezőnek tűnik az ajánlat, a 2,9 százalékos fix kamatozás azt jelenti, hogy a termék megjelenése után a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel konstrukció lehet.

Turmezey Tamásnak, a Bank360 szakértője szerint a Fundamenta szempontjából a termék sikeressége attól függ majd, hogy a hitelkihelyezés volumene elég lesz-e ahhoz, hogy fedezze az öt százalékos kamatbónusz összegét. Ausztriában volt rá példa, hogy ilyen termék sikeres tudott lenni, de a két országnak eléggé különböző a pénzügyi kultúrája - Magyarországon a harminc százalékos támogatás sem volt olyan népszerű, amilyen lehetett volna - , ezért az osztrák példa nem jelenti azt, hogy biztosan sikeres lesz a Fundamenta új terméke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?