Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Később lesz ítélet az MNV elleni perünkben

2008.09.09. 17:27

A Fővárosi Bíróságon két héttel elhalasztották az ítélethozatalt annak a pernek a tárgyalásán, amelyet lapunk munkatársa indított a TASZ-szal együttműködve ez év elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ellen közérdekű adatok nyilvánosságra hozása érdekében. Lapunk munkatársa – akit a perben Schiffer András ügyvéd képvisel – az MNV-től azoknak az állami vagy részben állami tulajdonban lévő cégeknek a menedzseri fizetéseiről és egyéb juttatásairól, valamint a felügyelőbizottsági tagok javadalmazásáról kért tájékoztatást, amelyekben az állami tulajdonost a vagyonkezelő képviseli.

Úgy ítéljük meg, hogy az adatvédelmi és a vagyontörvény szerint nyilvános a közérdekű adat akkor is, ha az egyébként személyes adatokat is tartalmaz.  Munkatársunk és Schiffer András szerint – mint ez a perbeszédben is elhangzott – az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok döntései, vagy esetleges mulasztásai lényegesen befolyásolják az adott cég gazdálkodását, így az az állami vagyonnal való gazdálkodásnak minősül, ezért a vele kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak.

Az adatok nyilvánosságra hozatalát az MNV megtagadta – a szintén megkérdezett, akkor még létező gazdasági és közlekedési tárca viszont válaszolt –, egyben az ombudsmantól kért állásfoglalást, hogy köteles-e azt kiadni. Ennek nyomán fordultunk bírósághoz, amely szeptember 24-én hirdeti ki első fokú határozatát.