A Chrysler-FIAT egyezségét fenyegeti a Chrysler nagy adóssága

2009.04.15. 18:55 Módosítva: 2009.04.15. 18:59
Késleltetheti, sőt ki is siklathatja az amerikai Chrysler és az olasz FIAT autógyár tervezett partnerségét az előbbi 6,8 milliárd dolláros biztosított adóssága - írta a szerdai USA Today.

A három vezető amerikai autógyártó közé tartozó Chryslernek május 1-éig adott haladékot a szövetségi kormány arra, hogy partnerséget kössön a FIAT-tal. Ha ezt nem tudja teljesíteni, a kormány nem nyújt több hitelt, és a vállalat kénytelen lesz csődvédelmet kérni.
A Standard & Poor a múlt héten lerontotta a Chrysler minősítését, közölve, nem biztos abban, hogy a vállalat túlélné a csődvédelmi eljárást. Ha a cég csődvédelmet kér, akkor eszközeinek és üzemeinek egy részét eladnák, a maradékot pedig bezárnák - mondta Greg Maddock, a S&P elemzője. A Chrysler 9 milliárd dollár sürgősségi hitelt kért az autópiaci kereslet ősz óta tartó csökkenésének kivédésére, ebből 4 milliárd dollárt kapott meg, ebből májusig kibírhatja.
Barack Obama amerikai elnök múlt hónapban úgy fogalmazott, nem bízik abban, hogy a Chrysler önálló cégként életben maradhat. Mint mondta, 30 napot ad a vállalatnak arra, hogy találjon egy partnert, s csak azután folyamodhat újabb 6 milliárd dollár segélyért. A három vezető amerikai autógyártó, a detroiti hármak közül a General Motors szintén a túlélésért küzd, de annyiban jobb helyzetben van a Chryslernél, hogy bár nyomasztó az adóssága, annak túlnyomó része nem fedezettel biztosított hitel.
A Chryslernek korábban kölcsönöket nyújtó bankok, a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley képviselői a napokban egyeztettek az amerikai elnök autóipari válságstábjával a Chrysler sorsáról. Azt sürgették, hogy a kormány tegyen többet a Chrysler megmentése érdekében.