Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megjelent a bankstabilitást erősítő törvény végrehajtási rendelete

2009.04.15. 18:21 Módosítva: 2009-04-15 18:27:03
Megjelent a bankok stabilizálását szolgáló állami garanciavállalás végrehajtási rendelete; a garanciát igénylőknek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nél kell benyújtaniuk kérelmüket, ez a szervezet menedzseli a garanciavállalást - a részletes szabályokat a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet tartalmazza, amely kapcsolódik a múlt év végén született törvényhez.

Tavaly decemberben hozta meg a parlament a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényt. Ennek a garanciavállalásra vonatkozó végrehajtási rendelete a mostani kormányrendelet, amely csütörtöktől hatályos. A törvény előírja, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-2010. években felvett hitel összegéből legfeljebb 600 milliárd forintot a magyar állam az MNB-nél - külön erre a célra megnyitott számlákon - köteles elhelyezni. Ebből a magyar állam a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése és biztosítása érdekében egyrészt garanciát vállalhat a banknak a hitelezőivel szemben fennálló tartozásaira, másrészt tőkét emelhet a hitelintézetben.
A törvényben az Országgyűlés felhatalmazta az államháztartásért felelős (pénzügy) minisztert, hogy a felsorolt feltételek fennállása esetén a hitelintézet forrásbevonásához a magyar állam nevében állami garanciát vállaljon. A feltételeket tartalmazó felsorolásban szerepel a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának és az MNB elnökének együttes javaslata, illetve az, hogy milyen hitelekre, illetve értékpapírokra vállalhat az állam garanciát.
A kormányrendelet azzal kezdődik, hogy a bank a garanciavállalási igényét az ÁKK-nál nyújtja be. Az ÁKK formailag vizsgálja a kérelmet, és ha minden dokumentum együtt van, akkor a következő napon elküldi az anyagot az MNB és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa elnökének. Ők 5 napon belül - az ÁKK-n keresztül - küldik meg véleményüket a pénzügyminiszternek. Az MNB elnöke a bank likviditását és a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét, míg a Felügyeleti Tanács elnöke a szolvencia helyzetét, és szintén a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét vizsgálja, majd javasolják, vagy elutasítják a garancia vállalást.
Ha a két vezető véleménye negatív, akkor arról az ÁKK egy napon belül értesíti a kérelmező bankot. Ha a vélemény pozitív, akkor az ÁKK államadósság-kezelési szempontból véleményezi a garancia kérelmet, majd 10 munkanapon belül tovább küldi a teljes anyagot a miniszternek.
A pénzügyminiszter a vélemények közlését követően 5 munkanapon belül dönt. Ezt követi a szerződéskötés, amelyet újra csak részletesen szabályoz rendeletében a kormány.