Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Francia cégvezetőket engedtek szabadon

2009.04.17. 13:37

Elengedték csütörtök este a francia Faure és Machet (FM Logistic) logisztikai vállalat dolgozói a vezetőség reggel óta fogva tartott öt tagját a német határhoz közeli Woippyban található bezárásra ítélt telephelyen, miután az igazgatóság jelezte: hajlandó tárgyalni az eredetileg felajánlottnál kedvezőbb elbocsátási feltételekről. A tárgyalások péntek délelőtt folytatódnak, de a szakszervezet annak helyét nem kívánta elárulni. Bruno Damien szakszervezeti vezető annyit mondott: az üzemi tanács valamennyi tagja, a helyi vezetőség és a csoport franciaországi személyzeti vezetői lesznek jelen. A dolgozók az előző nap 12 órára túszul ejtett igazgatók elengedéséért cserébe azt követelték, hogy tényleges döntési jogkörrel rendelkező személyekkel folytatódjanak a tárgyalások. "Nem akartuk vállalni a kockázatot, hogy a főnökbezárás miatt bocsássanak el dolgozókat. Az öt elzárt személy elengedésekor ígéretet tett arra, hogy nem tesz feljelentést és folytatja a tárgyalásokat. Azt is megígérték, hogy a jelenlegi leépítési tervnél jobb feltételekkel jönnek vissza. Ha ma nem lesz előrelépés, elképzelhető, hogy blokád alá vesszük a telephelyet" - mondta Damien.

Az FM Logistic 125 dolgozója az üzemi tanács ülését követően nyomásgyakorlásként zárták be csütörtök délelőtt a tanácsterembe a cég öt vezetőjét, mert nem találták elégségesnek a felajánlott végkielégítéseket. Az FM Logistic telephelyének bezárásával 486 munkahelyet számol fel Woippyban, miután a Hewlett-Packard nem hosszabbította meg a céggel a szerződését, hanem Malajziába helyezte át logisztikai központját. A dolgozók a végkielégítés mellett többek között minden, a cégnél letöltött év után további egyhavi fizetésnek megfelelő kártérítést és mobilitási segélyt is követelnek. Az elmúlt hetekben ez volt a hetedik főnök-túszejtési akció Franciaországban, amit a felmérések szerint a franciák 55 százaléka jogosnak tart.