Zuhanó GDP-csökkenés Litvániában

2009.04.28. 13:11

Litvánia gazdaságának meredek visszaesése enyhülni fog jövőre, és 2011-ben már is ismét növekedés lehetséges, mondta Andrius Kubilius litván miniszterelnök kedden a Reuters televíziónak. "Ez az év nehéz lesz, de reméljük, jövőre lassul a GDP-csökkenés, talán még stabilizálódhat is a helyzet, és azt jósoljuk, hogy 2011-ben visszatérünk a növekedéshez"–- mondta a kormányfő.

Előzőleg a litván hazai össztermék (GDP) 12,6 százalékos, rekord ütemű első negyedévi csökkenéséről adott számot az ország statisztikai hivatala, éves összehasonlításban. A tavalyi utolsó negyedben 2,2 százalékkal csökkent a litván GDP, szintén az egy évvel korábbihoz mérve. Az első negyedévi GDP-csökkenés 9,5 százalékos volt az előző negyedévhez képest, miután a tavalyi utolsó negyedben 1,4 százalékos visszaesést számoltak az előző három hónaphoz viszonyítva.

Az IMF a múlt héten - a tavaszi Világgazdasági Kilátásokban - 10,0 százalékos GDP-csökkenést jósolt Litvániának erre az évre és további 3,0 százalékos mínuszt jövőre. Tavaly 3,0 százalékkal, tavalyelőtt 8,9 százalékkal bővült a litván gazdaság.

Észtország számára az IMF előrejelzése szintén 10,0 százalékos visszaesés idénre és 1,0 százalékos csökkenés jövőre. Tavaly az észt gazdaság 3,6 százalékkal, tavalyelőtt 6,3 százalékkal bővült.

Lettországnak az IMF 12,0 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít idénre és 2,0 százalékos további visszaesést jövőre. Tavaly 4,6 százalékkal, tavalyelőtt 10,0 százalékkal nőtt a lett gazdaság.