Népszerű az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel

2009.05.04. 13:06

Sikeresnek tekintik a szakemberek a február közepe óta elérhető, az érdeklődő vállalkozások számára a 140 milliárdos keretet biztosító, és akár 200 millió forint összegben is igényelhető Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt.

Jelentős az érdeklődés az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel iránt – foglalta össze az elmúlt majd két hónap tapasztalatait Laincsek János, a Raiffeisen Bank kisvállalati területének vezetője. Jól megfigyelhető az a tendencia, hogy a vállalkozások a beruházásaik megvalósításával kivárnak, és inkább forgóeszköz finanszírozásra keresnek használható, kedvező kamatozású konstrukciókat.

A hitelkonstrukció jelenlegi feltételrendszerének leginkább a termelő/gyártó tevékenységet végző vállalkozások felelnek meg, mivel döntően ők rendelkeznek forgóeszközökkel. A bank eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a termelő/gyártó cégek közül jellemzően a magasabb árbevétellel (100 millió feletti), és jellemzően nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek igényelték az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt. A termék a kis- és középvállalkozásoknak szól, amely kategóriába ugyanúgy beletartoznak a néhány millió forintos árbevételű mikro vállalkozások, mint a több milliárd forintos árbevétellel rendelkező középvállalatok. A mikro vállalkozások hitelfelvételét az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel esetében az is segíti, hogy semmi akadálya nincsen akár kisebb összegű, 1-2 millió forintos nagyságrendű hitelfelvételének.

A Raiffeisennél erre az évre 30 milliárd forint körüli támogatott hitelkihelyezést terveznek, amelynek jelentős része, várakozásaik szerint megközelítőleg 50%-a forgóeszköz hitel lesz. Számításaik szerint ez hozzávetőlegesen 600-700 ügylet keretében valósulhat meg.