Meglepően sokat vásároltak a németek áprilisban

2009.05.29. 11:08

Az egy hónappal korábbi 0,4 százalékos visszaesés után áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest - tette közzé ma a szövetségi statisztikai hivatal. Az elemzői konszenzus legfeljebb stagnálást valóazínűsített. Éves szinten a forgalom 0,8 százalékkal maradt el, ugyanannyival, mint márciusban.

Egyes szakértők szerint a lakossági fogyasztás váratlan növekedése esetleg fékezheti az idénre várt gazdasági visszaesést Németországban, mások viszont rámutatnak, hogy a növekedés jobbára a kormány autóvásárlásokat ösztönző roncsprémium programjának köszönhető, és ha a program véget ér, nem tudni, mi lesz a növekedéssel.

Megint mások úgy vélik, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése abból is származhat, hogy a válság közepette az emberek elhalasztják a nagy értékű, nagy hitelfelvétellel járó beruházásokat - például az ingatlanvásárlást -, így viszonylag többet szánhatnak kisebb értékű, napi vásárlásokra, és ez az irányzat hosszabb távon is érvényesülhet - foglalja össze a különböző elemzői meglátásokat az MTI.