Pluszban zárt a New York-i tőzsde

2009.05.29. 23:11

Egy százalékot meghaladó emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,3 százalék (22,54 pont) növekedéssel 1774,33 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8500,33 ponton zárt 1,2 százalék (96,53 pont) erősödéssel.

A tőzsdemutatók gyakorlatilag egész nap a csütörtöki záró érték közelében mozogtak. A kereskedés utolsó fél órájában azonban hirtelen nőni kezdtek részben a bányaipari cégek árfolyamának az emelkedésére, illetve a multinacionális vállalatok, így a Coca-Cola részvényének a szárnyalására a dollár gyengülése következtében.

Napközben a befektetőket befolyásolta a kőolaj árának az emelkedése, miközben vegyes előjelű amerikai makrogazdasági adatok láttak napvilágot, köztük egy regionális üzleti aktivitást jelző szám, illetve a fogyasztói hangulatindex. A dollár gyengülésére 66 dollár fölé emelkedett a WTI olajfajta hordónkénti ára, ami erősítette az olajipari papírokat, köztük közel két százalékkal a Chevron részvényárát.