11 százalékkal lett drágább a benzin

Portfolio
2009.06.06. 19:13

Egy hét alatt forintban mérve tegnap délutánig 11 százalékkal emelkedett a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj piacán 9 százalékos drágulás volt megfigyelhető. Ezen a héten már drágultak az üzemanyagok.

A jövő héten ismét emelkedhetnek a hazai üzemanyagárak. Az idei egyik legnagyobb emelést foganatosította a MOL a hazai üzemanyagárakban ezen a héten, de az olajtársaság a következő héten újabb drágításra kényszerül majd.A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig ugyanis 8.2 százalékkal emelkedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé közben 6.1 százalékot kúszott felfelé.

A forint is gyengült kissé a hét folyamán (a dollárral szemben a múlt pénteki 200 helyett tegnap délután 205 körül járt a kurzus) ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 10.9százalékos a gázolaj esetében pedig 8,7 százalékos áremelkedés figyelhető meg a tőzsdei árakban. Tegnap délutánig május 1-hez viszonyítva, forintban mérve, a benzin tőzsdei jegyzésára már 32 százalékot, míg a gázolajé 19 százalékot emelkedett. Az elmúlt egy év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás hétfőn.

A lap szerint azonban a tőzsdei kurzusok mozgásának tükrében könnyen elképzelhető a következő héten egy újabb 4-5 forintos emelés is a hazai üzemanyagárakban.