Pénzhez jut a Citibank

2009.06.10. 15:27

Megkezdte a Citigroup 58 milliárd dollárnyi elsőbbségi részvényének törzsrészvénnyé történő, három hónapja késlekedő cseréjét - jelentette be a bankóriás. Az amerikai kormány része ebből 25 milliárd dollár, a nyilvános csereajánlatok pedig július 24-én járnak le - tette közzé a hírt a bank.

Minél gyorsabban bonyolítja le a Citigroup a konverziót, annál jobb - nyilatkozta Peter Sorrentino, a Hungtington Asset Advisors portfólió menedzsere. Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója szerint ezzel a bank a világ legjobb tőkehelyzetű bankjai között lesz.

A Citigroupra ráfér a tőkepótlás, hisz saját tőkéje 27,7 milliárd dollárral olvadt tavaly a veszteségek következtében. Április közepén még arról beszélt a bank, hogy megvárja a részvény-swappal a május elején lejáró stresszteszt eredményeit, ezt követően viszont a betétbiztosítást végző FDIC elnöke gördített akadályokat a tranzakciók elindítása elé (az FDIC a menedzsment alkalmasságát vizsgálta, pontosabban hogy a Vikram Pandit által vezetett menedzsment rendelkezik-e kellő kereskedelmi banki tapasztalattal) - írja a Bloomberg. Timothy Geithner pénzügyminiszter szavai szerint a vezetőcsere csak destabilizálná a bank helyzetét, s az most nincs is napirenden.

Az FDIC 64,6 milliárd dollárnyi Citigroup-forrás mögött áll ott garanciával, és a bank 301 milliárd dollárnyi eszközét biztosítja a Feddel és a pénzügyminisztériummal együttműködve.