Újabb bő havi csúcson az árazott magyar államcsődkockázat

2009.06.16. 10:39 Módosítva: 2009.06.16. 10:58

A forint tegnapi határozott (2 százalék körüli) gyengülésével, illetve a régiós országok hasonló mutatójával párhuzamosan tegnap 11 bázisponttal (0,11 százalékponttal) tovább emelkedett és így bő egyhavi csúcsot ért el a magyar állam következő 5 éven belül bekövetkező esetleges csődje elleni "biztosítás" piacon árazott értéke.

Tegnap zárásra 359 bázispontra emelkedett az 5 éves magyar úgynevezett CDS-felár, ami május 6. óta a legmagasabb. A forint tegnap mintegy egyheti mélypontján járt az euróval szemben 283 körül. Ma reggel ismét 283 forint fölé szaladt az euró kurzusa.

A magyar országkockázati felárként is használt 5 éves CDS-felár emelkedése nemcsak magyar jelenség, a régió többi országában, sőt számos nagy feltörekvő piacon is megfigyelhető volt 5-20 bázispont körüli emelkedés tegnap. A kiváltó tényező főként a dollár határozott erősödése, és a romló kockázati étvágy, amely a fejlett és fejlődő részvénypiacokon határozott csökkenést okozott. A magyar CDS-felár a bolgárral és a románnal mozog egy szinten és e három ország mutatója a szűkebb értelemben vett régiónkban a legmagasabb.