Ötödével csökkentik a román miniszterek fizetését

2009.07.24. 19:01

Romániában augusztustól az év végéig 20 százalékkal csökkentik a miniszterek fizetését, jelentette be pénteken Emil Boc román miniszterelnök. Az intézkedéssel is jelezni akarják, hogy ésszerűsíteni kell a költségvetési kiadásokat.

A román kormány egyre több kölcsönre szorul a csökkenő bevételek miatt. Pénteken a Cotidianul című napilap internetes kiadásában azt írta, hogy a román pénzügyminisztérium az idén 12 milliárd euró kölcsönt vett fel, részben a korábbi hitelek továbbgörgetésére, részben további kiadásfinanszírozásra.

Románia márciusban csaknem 20 milliárd eurós, többoldalú hitelegyezményt kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF-fel áprilisban újratárgyalt egyezség szerint az államháztartási hiány az idén nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékát. Adriean Videanu gazdasági miniszter azonban a héten úgy nyilatkozott, hogy a hiány várhatóan eléri a GDP 7 százalékát. Románia augusztusban folytat újabb tárgyalásokat az IMF-el, és Videanu szerint a pénzintézet várhatóan felülvizsgálja a hitelegyezményt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla