2100 milliárd forintnyi hiány a cseheknél a büdzsében

2009.07.28. 10:14

Csehország költségvetésének hiánya jövőre meghaladhatja a 200 milliárd koronát (2100 milliárd forintot), hacsak nem lesz határozott kiadáscsökkentés, így idézte Eduard Janota pénzügyminisztert a Hospodarské Noviny című prágai gazdasági lap. (A miheztartás végett: a magyar költségvetés idei hiányát közel 1000 milliárd forintra becsüli most a Pénzügyminisztérium.)

A miniszter szerint meg kell fontolni adóemeléseket is, köztük az áfa emelését.

Közgazdászok számítása szerint a növekvő költségvetési hiány a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát jelentősen meghaladó államháztartási hiányt okoz jövőre is. A kormány egyelőre idén 5,5 százalékos, jövőre 5,1 százalékos államháztartási hiányra számít a GDP-hez viszonyítva, ezek meghaladják az Európai Bizottság májusban kiadott, idénre 4,3 százalékos, jövőre 4,9 százalékos hiányra szóló előrejelzéseit is.

Csehországban rendbe kell tenni a közszféra pénzügyeit, különben a hiányok halmozásával valójában csak elhalasztják a nagyobb válságát, figyelmeztetett a napokban a Cseh Nemzeti Bank alelnöke, Miroslav Singer is. A közadósság várhatón a (GDP) 34 százalékára ugrik idén a tavalyi 29,8 százalékról. Ez még bőven az euróövezeti feltételrendszeren belül van, de az államháztartás gyorsan növekvő hiánya egyre távolítja a Csehországot az euróövezettől.