Az év végén 7-7,5%-os lehet az alapkamat

2009.07.28. 13:15

A hétfői 100 bázispontos, vagyis 1 százalékpontos, 8,5 százalékra történő kamatvágás után év végére 7-7,5 százalékra csökkentették jegybanki alapkamat előrejelzésüket elemzők.

Noha első látásra merésznek látszott, másodszorra már csekély kockázatot tartalmazó döntésnek minősítette a monetáris tanács hétfői kamatcsökkentését Forián Szabó Gergely, aki 50 bázispontos mérséklést várt. A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint "nem volt felelőtlen a döntés", a döntésről kiadott indoklás kemény vitát sejtet, s akár a jegybank elnökének leszavazását is.

Az MTI információi szerint a tanács 9 tagjából 7 tag volt jelen hétfőn, az egyik hiányzó Király Júlia alelnök volt. Így elméletileg a 3-2-2 szavazatarány is kialakulhatott, azaz három szavazat is elegendő lehetett a relatív többséghez, s ahhoz, hogy a jegybank jelenlévő két vezetője kisebbségben maradjon.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint, aki ugyancsak 50 bázispontos csökkentést prognosztizált, a hétfői döntés nem illeszkedik a kiszámítható kamatpolitikába. Úgy vélte: fennáll annak a veszélye, hogy a forint további erősödése nyomán "kamatcsökkentési spirálba" kerül az MNB, a folyó fizetési mérleg várható további jelentős javulása, és az így növekvő kereslet is tovább erősítheti a forintot - tette hozzá.

"Módosított előrejelzésem szerint az év végére az alapkamat 7,0 százalékra süllyed, a korábban várt 8,5 százalék helyett" - közölte a K&H Bank vezető elemzője, aki inkább a forint további erősödésétől, semmint gyengülésétől tart.

Más véleményt fogalmazott meg Forián Szabó Gergely, aki az év végére 7,5 százalékos kamatot vár, de ehhez a jelenleginél gyengébb árfolyamot, úgy vélte: "annak kockázata nagyobb, hogy az árfolyam gyengülni fog".

Az infláció miatt nem kell aggódnia az MNB-nek, mivel az év végi, jövő év eleji 7 százalékot is meghaladó infláció után 2010 júliusára már 2,4 százalékra eshet a 12 hónapra visszatekintő infláció, az áfaemelés kifutása után - magyarázta a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.