Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Álrevizor garázdálkodik Budapesten

2009.08.28. 14:54

Álrevizor járja néhány napja a budapesti üzleteket – figyelmeztet közleményében az adóhivatal. Az 50 év körüli férfi az APEH Központi Hivatala egyik munkatársának nevével visszaélve hamis igazolvánnyal ró ki helyszíni bírságot, és szed be jogtalanul pénzt az „ellenőrzött” kereskedőktől.

Az álrevizor az ellenőrzése során mindössze a hamisított igazolványt, illetve igazolványszerűséget mutatja fel, de megbízólevelet nem tud mellékelni. Az eddigi információk szerint a főváros III. és XIV: kerületében is járt már. Az APEH azt kéri, hogy ha az elmúlt napokban valaki hasonló esettel találkozott, az tegyen bejelentést a rendőrségen. Ha pedig őhozzá tér be az illető, akkor azonnal értesítsék a rendőrséget.

Az 50 év körüli férfi álellenőrzései során szinte mindent megvizsgál azokban az üzletekben, ahová betér, majd akciója végeztével átlagosan 50 ezer forint alatti helyszíni bírságot ró ki, amit ott helyben be is szed.

Az APEH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a revizorok mindig párban járnak, és a helyszíni vizsgálatok során sem eljárási illetéket, sem helyszínen fizetendő bírságot nem szabnak ki, és semmilyen formában nem kérnek pénzt az ellenőrzött adózótól az eljárás lefolytatása közben. Az APEH ellenőrzést végző revizorok a hatósági igazolványuk felmutatása mellett hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevéllel igazolják kilétüket. Amennyiben ez nem így történik, akkor az ellenőrzés semmis. A vizsgálat tényét és a helyszíni megállapításokat több oldalas hatósági jegyzőkönyvben rögzítik, amit a helyszínen az ellenőrzöttnek is alá kell írnia. Amennyiben a revízió során hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozat készül.