A Disney megvásárolja a Pókembert

2009.08.31. 18:31 Módosítva: 2009.08.31. 18:56

A Walt Disney négymilliárd dollárért megvásárolja a Marvel Entertainment Inc. képregénykiadót és ezzel a Mickey Mouse és a WALL-E mellé olyan figurák is a tulajdonát képezik majd, mint a Vasember, a Pókember vagy az X-men. A Disney a szerződéssel a Marvel közel ötezer képregénykarakterének a jogára tesz szert.

A Disney bejelentése szerint a két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta az ügyletet, de még szükség van a versenyhatóság, valamint a Marvel részvényeseinek a beleegyezésére.

Ike Perlmutter, a Marvel vezetője szerint a Disney tökéletes hely lesz a kiadó számára, és a képregény kiadó sokat profitálhat a Disney világot átszövő infrastruktúrájából.

A Marvel részvényesei részvényenkénti 30 dollárt és 0,745 Disney-részvényt kapnak a megállapodás értelmében. Az felvásárlás hírére a New York-i tőzsdén a Marvel részvények árfolyama jelentősen emelkedett, a Disneyé viszont 1,34 százalékkal csökkent. Az utóbbi években - köszönhetően a mozikban vetített nagysikerű képregényfeldolgozásoknak - a Marvel részvények árfolyama meredeken felfelé ívelt.