Az orosz jegybank is vásárol aranyat, de nem az IMF-től

2009.11.18. 19:46

Az orosz jegybank 30 tonna aranyat vásárol az orosz nemesfém- és drágakőtartalékokat felhalmozó állami ügynökségtől (Gohran) - közölte az orosz pénzügyminiszter szerdán. Alekszej Kudrin azt mondta, hogy a minisztériuma alá tartozó Gohran piaci áron adja el az aranyat az orosz központi banknak.

A Gohran a 31 milliárd rubel (1,08 milliárd dollár) bevételt egyebek között gyémánt vásárlására fordítja orosz termelőktől. Ennek ésszerűségét azzal indokolta a pénzügyminiszter, hogy a gyémánt ára 15 éve most a legalacsonyabb. Szergej Ignatyev, az orosz központi bank elnöke azt mondta szerdán, hogy egyelőre nem terveznek aranyat vásárolni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

Az IMF 403,3 tonna aranyat ad el júliusi döntése értelmében, hogy a befolyó összegből nyújtson támogatást a világ legszegényebb országainak. November elején India 200 tonna IMF-aranyat vásárolt 6,7 milliárd dollár értékben, néhány napja pedig Mauritius két tonnát 71,7 millió dollárért. A szerda délutáni európai kereskedésben 1149 dollár körüli szinten állt az arany ára unciánként.