Oroszország-Ukrajna-gáz Az orosz-ukrán gázmegállapodás módosítását sürgeti Juscsenko

2009.11.19. 16:25

Haladéktalanul módosítani szükséges az orosz-ukrán földgázszállítási megállapodást, ellenkező esetben a Naftogaz ukrán állami gázipari vállalat jövőre nem tud felkészülni a fűtési szezonra, ami az Ukrajnába, illetve Ukrajnán keresztül más európai országokba irányuló orosz gázszállítások "megbízhatóságát fenyegető potenciális kockázatok kialakulásához vezethet" - írta Viktor Juscsenko ukrán elnök az orosz államfőnek címzett csütörtöki nyílt levelében.

Dmitrij Medvegyevnek írt levelében az ukrán államfő kifogásolja, hogy országának büntetést kellene fizetnie, ha az év elején kötött szerződésben megállapított mennyiségnél kevesebb földgázt vásárol, és a pénzbírság összege akár meghaladhatja a megvásárolt gáz árát is, ugyanakkor az orosz féllel szemben a szerződés nem irányoz elő szankciót arra az esetre, ha nem teljesíti kötelezettségeit. Az Európában sokhelyütt ellátási fennakadásokat okozó gázárvitát lezáró, január 19-én aláírt megállapodás értelmében Ukrajnának idén összesen 40 milliárd köbméter földgázt kellene vásárolnia, illetve kötbért fizetnie az át nem vett mennyiség után. Juscsenko azt kívánja elérni, hogy csökkentsék 30 millió köbméterre a teljes mennyiséget, a kötbérfizetési kötelezettséget pedig terjesszék ki a tranzitszállításokra - így Ukrajnának is járna kötbér, ha más európai államok a korábban igényeltnél kevesebb földgázt vesznek át Oroszországtól. Juscsenko felhívja a figyelmet arra, hogy a gázipari együttműködés során kialakított piacidegen pénzügyi-gazdasági paraméterek miatt a Naftogaz az idén több mint négymilliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Az elnök közli, hogy Ukrajna számára túlzott terhet jelent a gázmegállapodásból eredő kötelezettségek teljesítése, a szerződés piacidegen elvei miatt. Emlékeztet arra, hogy az elmúlt három évben majdnem háromszorosára nőtt az Ukrajnába szállított orosz gáz ára, s már meghaladja az átlagos európai gázárat, miközben az ukrán területen áthaladó orosz gáz tranzitdíja változatlan maradt, s 2,5-3-szor alacsonyabb az európai tranzitországok díjánál. Az orosz elnöknek írt levelében Viktor Juscsenko ugyanakkor leszögezi, hogy a Naftogaz a 2009-2010-es fűtési szezonban biztosítani fogja az orosz gáz továbbítását az európai felhasználóknak. A januári megállapodást Juscsenko fő ellenlábasa, a jövő januári elnökválasztáson induló Julia Timosenko miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kötötte meg. A két ország közti gázipari együttműködést az orosz Gazprom és a Naftogaz között akkor létrejött két szerződés szabályozza. Az egyik az Ukrajnába irányuló gázszállítások, a másik az ukrán tranzitszállítások részleteit tisztázza.

Juscsenko csütörtöki, az elnöki hivatal honlapján megjelent nyílt levele alig néhány órával előzte meg az orosz-ukrán gazdasági együttműködési kormányközi bizottság soron következő ülését, amelyet a Krím-félszigeten fekvő Jaltában tartanak. A tanácskozáson részt vesz Putyin és Timosenko is. Az ukrán miniszterelnök csütörtökön újságíróknak elmondta: nem lát problémás pontokat a vonatkozó szerződésekben, és a gázmegállapodás nem is szerepel az ülés napirendjén.