Eltűnt a lett GDP csaknem egyötöde

2009.12.09. 17:42

Lettország bruttó hazai összterméke az elmúlt negyedévben 19 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Pedig a lett statisztikai hivatal előzetes adatai szerint - amelyek -18,4 százalékot jeleztek -, negyedéves alapon még enyhült volna a visszaesés.

Tovább folytatódott a GDP csökkenése a második negyedévhez képest is. A brutális visszaesés mögött az ipar 15 százalékos (ezen belül az építőipar 36%-os), a belföldi kereskedelem 30 százalékos visszaesése áll (adatok a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest). A vendéglátás jövedelme csaknem felére esett vissza.

A súlyos visszaesés mögött a belföldi kereslet drámai beszűkülése áll. A lakosság fogyasztási kedve még sokáig nem jön vissza várhatóan, a lett kormány elfogadta az 500 millió lat (1,1 milliárd dollár) megszorítást tartalmazó jövő évi költségvetést, hogy az ország hozzájusson az IMF és az EU hiteleihez. A csomag adóemelésekkel, kormányzati költekezés csökkentésével, a közszféra béreinek megnyirbálásával próbálja visszafogni a hiányt, amely még így is körülbelül a GDP 10%-a lehet idén, bár egyes elemzők szerint olyan jól sikerülhet a spórolás, hogy még a jövő évi célszámot, a GDP 8%-a, is sikerül teljesíteni.