A bolgároknak összejött a 0,8 százalékos hiány

2010.02.01. 14:20

Bulgária Európában az egyik legkisebb GDP-arányos költségvetési deficittel zárta a 2009-es évet: a kormány tartani tudta 0,8 százalékos GDP-arányos deficit célját, amit a rögzített árfolyamú levára gyakorolt nyomás enyhítésére tűzött ki magának. A pénzügyminisztérium közleménye szerint kiadáscsökkentésekkel 529,5 millió leva deficitet sikerült elérni, ami elmarad ugyan a 2008-as 2 milliárd leva többlettől, de messze alatta marad az EU által megszabott GDP-arányos deficit küszöbnek is. (1 euró = 1,95583 leva) A július óta hivatalban lévő jobbközép kormány szigorú fiskális politika folytatása mellett kötelezte el magát annak érdekében, hogy a gazdasági recesszió ne idézzen elő olyan magas költségvetési deficitet, ami veszélybe sodorhatná a leva euróhoz rögzített árfolyamát. A bolgár kormány 2010-es GDP-arányos deficit célkitűzése 0,7 százalék, a legalacsonyabb az EU-ban. Szimeon Djankov pénzügyminiszter az elmúlt héten kijelentette, hogy 2012-re költségvetési egyensúlyt fognak elérni.

 

"A 2009-es deficit is igazolja, hogy a kedvezőtlen gazdasági kondíciók ellenére is a bolgár kormány szigorú és fegyelmezett fiskális politikát követ" - írja a pénzügyminisztérium közleménye.

A költségvetési kiadások 2009-ben az előző évivel közel megegyező 25,6 milliárd levára rúgtak. A kormány júliusi hivatalba lépése óta 15 százalékkal csökkentette a kiadásokat. A bevételek az előző évihez képest 8,4 százalékkal 25 milliárd levára csökkentek. A gazdasági visszaesés 12 éves növekedési szakasznak vetett véget, ami megmutatkozott a költségvetési bevételek alakulásában is.

Bulgária rögzített árfolyam politikát alkalmaz, ami korlátozza a jegybank monetáris mozgásterét és a fiskális politikát teszi meg a gazdasági folyamatok alakításának szinte egyetlen eszközévé.

Az ország az idén kíván belépni az euróövezet "előszobájába", az ERM-2 rendszerbe, és 2013-ban tervezi bevezetni az eurót. Elemzők szerint viszont a belépési kérelmet valószínűleg elutasítják, mivel a bolgár gazdaságot még nem tartják késznek a feladatra.