Figyelmeztetősztrájkolt 45 ezer román közalkalmazott

2010.02.02. 15:56

Mintegy 45 ezer helyi közigazgatási alkalmazott tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot Romániában a bérek csökkentése és a bejelentett tömeges elbocsátások ellen tiltakozva.

Bukarestben, Kolozsváron, Konstancában, Iasiban (Jászvásáron), Temesváron, Brassóban, Marosvásárhelyen, Nagybányán, Pitestiben, Nagyszebenben, Aradon, Piatra Neamtban, Botosaniban, Bákóban, Tulceában, Déván és további, több mint kétszáz településen szüntették be a munkát a közalkalmazottak a helyi polgármesteri hivatalokban, megyei szintű önkormányzatokban, illetve az ezeknek alárendelt más helyhatósági intézményekben.

E hivatalnok érdekvédelmi szövetségei azért hirdették meg az akciót, hogy kifejezzék tiltakozásukat a jövedelmek csökkenése és a várható elbocsátások miatt. Sérelmezik, hogy a kormány több ízben is megsértette a kollektív tárgyalásokhoz való alkotmányos jogot és a helyi önkormányzatok pénzügyi önállóságát. A szakszervezetek kifogásolják, hogy a kormány felfüggesztette az élelmiszer-, illetve az ajándékutalványok és az üdülési csekkek, illetve egyéb bérjuttatások biztosítását a közalkalmazottak számára. A tiltakozók szerint a közigazgatási egységek személyzeti struktúráját szabályozó törvénytervezet felületes és szakmaiatlan.