Nem marad őrizetlenül Paks

2010.02.05. 11:42

Az ország stratégiai objektumai nem maradnak őrizetlenül a „fegyverhasználati anomália” miatt. Ezeket a létesítményeket ugyanis fegyveres biztonsági őrök őrzik, akikre más törvényi szabályozás vonatkozik – közölte a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök Szakmai Egyesülete.

Az ügy előzménye: a fegyvertartási törvény januárban hatályba lépett módosítása nem teszi lehetővé azt, hogy vagyonőrök, biztonsági őrök és testőrök fegyvert tartsanak maguknál. A napokban megjelent hírek szerint emiatt a jogszabályi anomália miatt a stratégiailag fontos épületek és intézmények is fegyveres őrzés nélkül maradhatnak. Többen példaként említették a Paksi Atomerőművet és több fontos honvédségi objektumot, ahol magánbiztonsági cégek végzik az őrzést.

A fegyveres biztonsági őrök egyesülete kiemelte: az ország stratégiai objektumainak döntő többségének őrzését a fegyveres biztonsági őrségek (FBŐ) látják el. Az ő jogállásuk és tevékenységük eltér a személy- és vagyonvédelmi tevékenységtől, így azokkal összefüggésben semmiféle jogi probléma nem merül fel – olvasható a közleményben.