Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Ösztönzi akarja a forint-jelzáloghitelezést az MNB

2010.02.08. 14:52 Módosítva: 2010.02.08. 16:10

Programot hirdetett a forint jelzáloghitel- és jelzáloglevél-piac fejlődésének támogatására a Magyar Nemzeti Bank, a monetáris tanács hétfői döntése alapján, közölte az MNB. A program keretében az MNB forint jelzáloglevél-vásárlásokat hajt végre, valamint szabályozói kezdeményezéseket tesz a forint-jelzáloghitelezés fejlesztése érdekében.  A közlemény szerint az MNB célja a jelzáloglevél-piac autonóm fejlődése előtt álló akadályok lebontása, és ezáltal a pénzügyi stabilitás támogatása. A program keretében az MNB az elfogadható fedezetek körébe tartozó hazai kibocsátású forint jelzáloglevelek vásárlását kezdi meg előbb a másodlagos, majd az elsődleges piacon, összesen legfeljebb 100 milliárd forint névértékben.

A  Magyar Nemzeti Bank jelzáloghitel-, és jelzáloglevél-piacot érintő, a gazdasági kilábalást segítő, 100 milliárd forint összegű programja megközelítőleg a jelzáloglevél állomány tíz százalékával egyenlő, így jelentős befolyással lehet a piacra, mondta az MTI kérdésére hétfőn Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

A piacon jelenleg nincs  likviditási gond, sőt inkább likviditás bőség tapasztalható, ami elsősorban a korlátos kereslettel magyarázható. Kondrát Zsolt úgy véli, hogy a monetáris tanács ezzel a döntéssel inkább a jelzáloglevél hozamokat, s ebből következően a lakáshitelek kamatait kívánja lejjebb srófolni. Az elemző azt is elmondta, hogy: ez a program kevésbé a válságkezeléssel, inkább a gazdasági kilábalás segítésével függ össze. Hozzátette azt is, ismeretei szerint az Európai Központi Bank nem hirdetett ilyen programot, ugyanakkor a válság kirobbanása után az USA központi bankjának szerepét betöltő Fed garanciát vállalt az USA két legnagyobb jelzálog hitelintézete által kibocsátott jelzálog levelekre.