Gondot okozhat a franciáknak a Total-dolgozók sztrájkja

2010.02.23. 10:39

Egyre problémásabb a helyzet Franciaországban azt követően, hogy a Total olajtársaság finomítóiban lassan már egy hete sztrájkolnak a munkások az állásaik megtartása érdekében. Az olajtársaság vezetése ma asztalhoz ül a szakszervezetekkel, miközben több benzinkút már kifogyott az üzemanyagból.

A munkabeszüntetés február 17-én kezdődött a Dunkirk melletti Flanders olajfinomító esetleges bezárásának hírére, amit követően a Total tulajdonában álló 6 olajfinomítóban a szakszervezetek sztrájkot hirdettek.

A francia olajipari szövetség vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy körülbelül 7-10 napig rendelkeznek üzemanyag-tartalékokkal, azt követően már csak a stratégia készletekre számíthatnak. A Total finomítói látják az ország üzemanyag-szükségleteinek felét, a társaság tulajdonában álló 4000 töltőállomás a kiskereskedelmi szegmens negyedét uralja, és ha igazak a hírek, akkor a mai napon az Exxon tulajdonban lévő francia finomítókban is leáll a munka.

A Total vezérigazgatója tegnap Nicolas Sarközy francia elnökkel tárgyalt az ügy kapcsán, miközben az olajcég tisztségviselői több ízben is ismételték azt a kijelentésüket, hogy nem készülnek további finomítói kapacitás megszüntetésére, és a Flanders egységben dolgozóknak is biztosítanak munkát a társaságon belül.