Lengyelek is vennék az oroszoktól a Molt

2010.02.25. 08:50 Módosítva: 2010.02.25. 08:52

A brit Sinocorral és a lengyel PKN Orlen olajtársasággal tárgyal a Mol részvényeinek 21,2 százalékának eladásáról a Szurgutnyeftyegaz - írta csütörtöki számában az osztrák Wirtschaftsblatt. A gazdasági napilap moszkvai tudósítása szerint a PKN-Orlennek jobbak az esélyei. A lengyel cég a litván Raffinerie Mazeika Nafta részvényeiből kínál a Mol-papírokért cserébe. A lap hozzátette, hogy a jelek szerint a Mollal folytatott tárgyalások zátonyra futottak.

A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy az EMFESZ-ügyben érintett Kirill Kaszatkin - a brit Sinocor cég képviselője - felajánlotta a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő Mol-részvényekért cserébe a brit Incos műanyagipari nagyvállat részvényeit, de a csereügylet végül nem jött létre. A Wirtschaftsblatt cikke szerint a Szurgutnyeftyegaz azért akar megválni a most 1,9 milliárd eurót érő Mol-részvénycsomagtól, mert az orosz résztulajdonlás még annál is nagyobb ellenállásba ütközött Magyarországon, mint korábban az OMV átvételi kísérlete.

A Vedomosztyi orosz lap két héttel ezelőtt azt írta, hogy a Mol Nyrt. ajánlatot tett a Szurgutnyeftyegaznak a Molban birtokolt részvénycsomagja megvásárlására. A hírrel kapcsolatban a Mol szóvivője akkor azt mondta az MTI-nek: nincs olyan Mol delegáció Moszkvában, amelyik a Surguttal tárgyal.