A románoknál magasabb lett a költségvetési hiány

2010.03.03. 13:09

Románia tavalyi államháztartási hiánya 7,4 százalékra emelkedhet a román bruttó termékhez (GDP) viszonyítva, miután a bukaresti országos statisztikai intézet (INS) a tervezetthez képest kisebb GDP-t jelentett be.

Az INS szerdán közölte, hogy a tavalyi román GDP várható becsült nominális értéke 491,23 milliárd lej. Ez alacsonyabb a korábban tervezett 505,5 milliárd lejnél, így a 36,4 milliárd lej értékű államháztartási hiány a GDP 7,4 százalékát is kiteheti  annak ellenére, hogy Románia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé 7,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vállalt.

Gheorghe Gherghina, a román pénzügyminisztérium államtitkára a Mediafax román kereskedelmi hírügynökségnek elmondta, hogy a GDP csökkenése nem jelenti azt, hogy Románia nem teljesítette az IMF-el szemben vállalt kötelezettségét még akkor sem, ha a tavalyi adatok véglegesítése után esetleg valóban a GDP-hez viszonyítva 7,4 százalékra kúszik fel az államháztartási hiány.

Az államtitkár kifejtette: a román kormány a washingtoni pénzintézettel abban állapodott meg, hogy abszolút értékben a román államháztartás hiány nem haladhatja meg a 36,5 milliárd lejt, így a 36,4 milliárd lej célértéken belül van.