Mindjárt elkezdik építeni az Északi Áramlatot

2010.03.03. 09:47

Még ebben a hónapban összeáll az Északi Áramlat finanszírozása és április elsején már indulhatnak is a vezeték építésének munkálatai, mondta Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója egy interjúban - tudósít a Bloomberg.

Az előzetesen 7,4 mrd eurósra tervezett projektben jelenleg az orosz Gazpromon kívül a német E.ON és a BASF/Wintershall, valamint a holland Gasunie bír érdekeltséggel, de éppen a héten jelentették be, hogy a francia GdF Suez is csatlakozik az Északi Áramlathoz. A tranzakció lezárulásával a Gazprom megőrzi 51%-os tulajdonrészét, a két német cég részesedése 15,5-15,5%-osra csökken, a holland Gasunie és francia GdF Suez pedig 9%-kal vesz majd rész az Északi Áramlat megépítésében és üzemeltetésében.

Az Északi Áramlat megépülése esetén az oroszországi Vyborgot kötné össze a német partoknál fekvő Greifswald városával, a párhuzamosan lefektetett két vezetéken át évi 55 milliárd köbméter gáz szállítására lesz mód 2012-től. A Balti-tengeren átvágó vízalatti vezeték tervezett hossza 1220 km, a 7,4 mrd eurós tervezett költség csak erre a szakaszra vonatkozik. Ezen felül még további szárazföldi vezetékszakaszok megépítése is szükséges a csőkígyó üzembeállításához, Oroszországban több mint 900 km, Németországban kb. 850 km. Az így létrehozott vezetékrendszer a tervek szerint már képes lesz ellátni dán, holland, belga és francia vagy a későbbiekben akár brit fogyasztókat is.